Οι τροφικές αλλεργίες ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οπότε και οι εξελίξεις στον τομέα της διατροφολογίας επιτρέπουν την αναγνώριση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, η διάγνωση τροφικών αλλεργιών έχει γίνει πιο συχνή και έγκυρη σε σχέση με το παρελθόν.
Η διάγνωση για μια τροφική αλλεργία μπορεί να είναι περίπλοκη, ενώ και τα παιδιά μπορούν να τις ξεπεράσουν. Οπότε, πώς μπορεί κανείς να ξέρει αν έχει ξεπεράσει πλέον μια τροφική αλλεργία;
Τώρα, μια νέα μελέτη ρίχνει φως στην αποτελεσματικότητα ενός τεστ διατροφής, που καθορίζει αν ένα άτομο μπορεί να ανεχτεί πλέον μια τροφή, στην οποία κατά το παρελθόν ο οργανισμός του αντιδρούσε αρνητικά.
Η μικρή Jula Cieciuch, στην 5η τάξη του δημοτικού στην πόλη Telluride του Κολοράντο, έκανε πρόσφατα το τεστ, για να μάθει αν ήταν ακόμα αλλεργική στα αυγά.
Αποδείχτηκε ότι πλέον δεν είχε πρόβλημα. Ξεπέρασε επίσης την αλλεργία της σε καρύδια και αμύγδαλα. “Είναι μια τεράστια ανακούφιση”, είπε η μητέρα της, Kendall Cieciuch.
Η μικρή Jula εξακολουθεί να είναι αλλεργική σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των κάσιους, οπότε χρειάζεται να είναι προσεκτική. Αλλά η μητέρα της λέει ότι κάθε φορά που διαγράφει οριστικά ένα φαγητό από τη λίστα αλλεργιών της, η ζωή της “γίνεται λίγο πιο εύκολη”.
Η ιστορία της Jula Cieciuch δεν είναι ασυνήθιστη. Περίπου το 70-80% των παιδιών με αλλεργία στα αυγά, την ξεπερνούν. Και περίπου το 20% των παιδιών ξεπερνούν την αλλεργία στα φιστίκια.
Στην περίπτωση της Jula, ομάδα αλλεργιολόγων την έβαλε να κάνει τυποποιημένες εξετάσεις αίματος για αλλεργίες το περασμένο καλοκαίρι. Τότε συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να έχει ξεπεράσει την αλλεργία της στα αυγά.
Η εξέταση αίματος μετρά τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου τύπου αντισώματος, της ανοσοσφαιρίνης-Ε (immunoglobulin E – IgE). Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει κάποιος αλλεργική αντίδραση. Το αίμα της Jula αποκάλυψε πτώση στην μέτρηση αυτού του αντισώματος.
Αλλά ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσουν οι ειδικοί ότι ήταν ασφαλές για την Jula να τρώει πλέον αυγά ήταν να κάνει το εν λόγω τεστ. Βασικά, το τεστ αυτό ζητάει από τον “ασθενή” να καταναλώσει μικρές ποσότητες από διάφορα τρόφιμα, στα οποία έχει αλλεργία. Το τεστ γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Στη συνέχεια, μετά από περίπου 20 λεπτά, αν δεν έχετε καμμία αντίδραση, μπορείτε να πάρετε μια δόση που είναι λίγο μεγαλύτερη. Εάν μπορείτε σταδιακά να φάτε ένα ολόκληρο αυγό, τότε περνάτε το τεστ με επιτυχία και αποδεικνύεται ότι δεν έχετε πλέον αλλεργία στα αυγά.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology έδειξε ότι πολλά άτομα ανακαλύπτουν μέσω αυτού του τεστ, ότι μπορούν πλέον να καταναλώνουν τροφές στις οποίες στο παρελθόν είχαν αλλεργία και τις απέφευγαν εδώ και καιρό.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα περίπου 6.300 αποτελεσμάτων από αυτό το τεστ, που έγινε σε ενήλικες και παιδιά, για τα οποία οι γιατροί υποπτεύονταν ότι είχαν ξεπεράσει παλιότερες τροφικές αλλεργίες τους.
“Διαπιστώσαμε ότι το 14% των ασθενών, που έκαναν το τεστ, είχαν ήπιες ή μέτριες αλλεργικές αντιδράσεις”, εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης, Carla Davis, αλλεργιολόγος και διευθύντρια του Προγράμματος Τροφικών Αλλεργιών στο νοσοκομείο του Τέξας. Εάν τα συμπτώματα αντιμετωπίζονταν επαρκώς μόνο με Benadryl, ή άλλο αντιισταμινικό, τότε η αλλεργία θεωρήθηκε ήπια, ή μέτρια. Λέει επίσης, ότι το 2% των αντιδράσεων ήταν πιο σοβαρές, απαιτώντας θεραπεία με επινεφρίνη.
Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, το 86%, δεν είχε καμμία αλλεργική αντίδραση. Με άλλα λόγια, ανέχθηκαν τις τροφές καλά. Τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο περίεργα, δεδομένου ότι οι αλλεργιολόγοι είχαν χαρακτηρίσει αυτούς τους ασθενείς ως χαμηλού κινδύνου για αλλεργική αντίδραση στα τρόφιμα για τα οποία εξετάζονταν.
“Νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά”, είπε ο Bruce Lanser, παιδιατρικός αλλεργιολόγος, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα παιδιατρικής τροφικής αλλεργίας στον οργανισμό National Jewish Health στο Ντένβερ. Δεν συμμετείχε στην μελέτη, αλλά λέει ότι τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν αυτό που βλέπει στην κλινική του πρακτική. “Γνωρίζουμε ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα ξεπεράσει τις αλλεργίες του”, λέει ο Lanser.
Λέει ότι πολλοί από τους ασθενείς της μελέτης μπορεί να έχουν ξεπεράσει την αλλεργία τους, όπως και η μικρή Jula. “Αλλά είναι επίσης πιθανό μερικοί από αυτούς να μην είχαν ποτέ πραγματικά μια τροφική αλλεργία”. Όπως είπε, οι άνθρωποι μερικές φορές παρερμηνεύουν τα συμπτώματα μιας κατάστασης όπως η δυσανεξία στην λακτόζη για τροφική αλλεργία.
Ο Lanser λέει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί μια τροφική αλλεργία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο βασικά τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί, η εξέταση αίματος και η δοκιμή κνησμού δέρματος, αποκαλύπτουν μόνο ένα μέρος της κατάστασης. “Και τα δύο τεστ μετράνε μόνο την ευαισθητοποίηση/ερεθισμό”, εξηγεί. “Το μόνο που μπορούν να μας πουν στ’ αλήθεια είναι πόσο πιθανό είναι να αντιδράτε όταν καταναλώνετε μια τροφή”.
Και εκεί έρχεται το συγκεκριμένο τελευταίο τεστ. Έχει γίνει ο «χρυσός κανόνας των σχετικών τεστ», για να προσδιοριστεί αν κάποιος έχει ξεπεράσει μια τροφική αλλεργία.
Έτσι, εάν εσείς ή το παιδί σας, είχατε διαγνωστεί με κάποια τροφική αλλεργία πριν από χρόνια, ίσως θελήσετε να επισκεφτείτε πάλι έναν αλλεργιολόγο, καθώς είναι αρκετά πιθανό να έχετε ξεπεράσει το πρόβλημά σας και να μην το γνωρίζετε!