Η χθεσινή ημέρα στο συνέδριο του Economist είχε τα «μηνύματά” της. Ειδικά το ΔΝΤ με την – μέσω skype – παρέμβαση της κας Βελκουλέσκου στο ειδυλλιακό Λαγονήσι, έδειξε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Και – το κυριότερο – τίποτα δεν θα πρέπει να αναμένεται στις 27 Ιουλίου, ημέρα που η κα Λαγκάρντ είχε δώσει ως ορόσημο για τις αποφάσεις του ΔΝΤ, όσο αφορά την ολοκληρωμένη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η κα Ν. Βελκουλέσκου πέραν του να επαναλάβει τις θέσεις του Ταμείου, ότι δηλαδή το ΔΝΤ συνεχίζει να πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη μεγαλύτερη από 1% μακροπρόθεσμα, έδωσε και ορισμένες εξηγήσεις γι’ αυτό. Η εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε οτι «μακροπρόθεσμα” η Ελλάδα θα έχει το ίδιο πρόβλημα που το ΔΝΤ έχει εντοπίσει και για άλλες οικονομίες της Ευρώπης, κυρίως την Γερμανία, το δημογραφικό.
Θα «χαθεί” όπως είπε εξ αυτού το 1/3 του εργατικού δυναμικού. Παράγοντες που συμμετείχαν στο συνέδριο «ερμήνευσαν” την επιμονή της παρέμβασης Βελκουλέσκου – που επανέλαβε τα επιχειρήματα Τόμσεν της 22ας Μαίου και 15ης Ιουνίου – ως μία σύσταση προς την κυβέρνηση και τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους στην Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξει άμεσα το θέμα της συζήτησης για μία στρατηγική ενσωμάτωσης του κύματος των μεταναστών τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής ανάκαμψης της οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσον αφορά το δημογραφικό πρόβλημα για την Γερμανία ανάλογες εκτιμήσεις αναφέρουν οτι θα χρειασθεί ετησίως την προσθήκη εργατικού δυναμικού περί το ενα εκατομμύριο για να διατηρήσει την παραγωγική της δυναμική…
Βραχυπρόθεσμα όμως η κα Βελκουλέσκου έθεσε και ένα άλλο θέμα στο τραπέζι προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία σε ορισμένους εκ των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Πρόκειται για την παρατήρησή της για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα πέντε χρόνια, ήτοι το 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022. Όπως παρατήρησε «το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν θα είναι αποτελεσματικό και πόσες επιπτώσεις θα έχει σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, για τον πληθυσμό της Ελλάδας». Σχολιάζοντας την παρατήρηση αυτή, κοινοτικός παράγοντας που συμμετέχει στο συνέδριο, επισήμανε οτι το Ταμείο επαναφέρει το θέμα αυτό παρά το γεγονός οτι η συμφωνία της 15ης Ιουνίου τυπικά είχε κλείσει το θέμα.
Πράγματι το Ταμείο διατηρεί όλες του τις επιφυλάξεις τόσο για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων των επόμενων πέντε χρόνων (3,5% του ΑΕΠ), εκτιμώντας ότι η δέσμευση αυτή δεν επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, όσο και για τα περιθώρια πλεονασμάτων και ρυθμών ανάπτυξης μακροπρόθεσμα (1,5% πρωτογενή πλεονάσματα, 1% ανάπτυξη) διαφωνώντας με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις.
Και για τον λόγο αυτό ζητά πέραν των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση χρέους η οποία πρέπει να διευθετηθεί «άπαξ και δια παντός”.
Με την διαφορά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τις διευκρινίσεις αυτές, τουλάχιστον όχι μέχρι τις 27 Ιουλίου που τις περιμένει η κα Λαγκάρντ.
Όπως προειδοποίησε η κα Βελκουλέσκου χθές «το να μην γίνει αυτό είναι κάτι που δεν θα το συνιστούσαμε…”.
Velculescu: Το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί άπαξ και διά παντός