Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να έρθουν σε συμφωνία ώστε να επιτρέψουν τη διασυνοριακή χρηματοπιστωτική σύμβαση μετά το Brexit, αποφεύγοντας τη «διαταραχή» στις αγορές, σύμφωνα με δυο τραπεζικά λόμπι, αναφέρει το Reuters.

Η νομική κατάσταση των διασυνοριακών συμβάσεων που γράφτηκαν από χρηματοπιστωτικές εταιρίες με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, είναι ασαφής από τη στιγμή που δεν θα λειτουργούν υπό τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με την Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη (UK Finance and the Association for Financial Markets in Europe/ AFME).

«Εκτιμάται ότι τα περιουσιακά στοιχεία των 1.3 τρισεκατομμυρίων ευρώ προερχόμενα από τράπεζες με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, σχετίζονται με τη διασυνοριακή παροχή χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών- πολλές από τις οποίες υποστηρίζουν την εξαγωγή επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί κίνητρο για ανάπτυξη», είπε ο Simon Lewis, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Αγορών.

«Κάθε κίνηση που διευκρινίζει ότι οι συμβάσεις θα συνεχιστούν μετά το Brexit, κρίνεται κρίσιμη».

Οι κινήσεις θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν νομικές δεσμεύσεις ή να επιτρέψουν τις υπάρχουσες συμβάσεις να “τρέχουν” χωρίς κάποια αλλαγή, σύμφωνα με την επιστολή.

Οι Αρχές έχουν κινητοποιηθεί παρομοίως στο παρελθόν όταν συμφώνησαν τα συνεχή μέτρα να «συστήσουν” το ευρώ και τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους παράγωγους. Η μη κινητοποίηση παραπέμπει σε μεγάλο κόστος όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων ή τη μεταφορά των συμβάσεων σε άλλους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ήδη εξετάζει τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος του Brexit στις διασυνοριακές ασφαλιστικές συμβάσεις.

Σχόλια

σχόλια