Υπερτιμημένο κατά 10 ως και 20% είναι το αμερικάνικο δολάριο με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικάνικης οικονομίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην έκθεση του για τον εξωτερικό τομέα των οικονομικών, το Ταμείο υποστηρίζει ακόμα πως οι αποτιμήσεις του ευρώ, του γεν και του κινεζικού γουάν ευθυγραμμίζονται με τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεση πως η ανατίμηση του δολαρίου τα τελευταία χρόνια βασίστηκε στους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, στην απόκλιση της νομισματικής πολιτικής της Fed από αυτήν της ΕΚΤ και της BoJ, καθώς και στις προσδοκίες για περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση από την κυβέρνηση Τραμπ.

Παράλληλα, καλεί τις αρχές των ΗΠΑ να λάβουν βήματα για να συρρικνώσουν το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα και εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης και της παραγωγικότητας.

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες, γιατί αν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς και με τις σωστές πολιτικές, μπορεί να έχουμε μια αντίδραση με τη μορφή του προστατευτισμού».

Όσον αφορά τη Γερμανία, η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει πως ενώ η ισοτιμία του ευρώ είναι κατάλληλη για την ευρωζώνη ως σύνολο, για την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι 10 με 20% χαμηλότερη από ότι δικαιολογούν τα θεμελιώδη οικονομικά της μεγέθη.

Σχόλια

σχόλια